Hopp til innholdet

Finnes det allergener i eteriske oljer?

 

Eteriske oljer er naturlige og mange tenker at det naturlige ikke er farlig. Om noe er farlig er faktisk ene og alene avhengig av mengden. Tenk deg vann. Naturlig, friskt og rent vann. En kjemisk forbindelse som består av hydrogen og oksygen og som kroppen trenger. Om du drikker for lite vann, blir du dehydrert og hva skjer om du drikker for mye vann for fort? Den ytterste konsekvensen er at kroppen slutter å fungere. Så om noe er naturlig, kan det være farlig og det kommer an på mengden.

 

Hva er egentlig en eterisk olje?

Ja, en eterisk olje består av mange forskjellige kjemiske komponenter. ALT ER KJEMI. Tenk deg luften du puster inn, den inneholder blant annet oksygen som hver eneste celle i kroppen din trenger og den lufta du puster ut, den inneholder blant annet karbondioksid.

Så la oss gå tilbake til eteriske oljer. Det finnes utrolig mange forskjellige eteriske oljer ( fra forskjellige planter og plantedeler) og eterisk olje fra Lavendel inneholder andre kjemiske komponenter enn eterisk olje fra Rose, samtidig som de kan ha noen felles.

 

Hva er et hud allergen?

 

Et hudallergen er et stoff/en kjemisk forbindelse som kan føre til en allergisk reaksjon ved hudkontakt. En slik sensibilisering foregår i to faser.

Den første fasen kalles induksjon og denne allergiske sensibiliseringen betyr at immunforsvaret i kroppen settes i beredskap til å reagere på noe det normalt ikke reagerer på.

Den andre fasen skjer når man IGJEN blir eksponert/utsatt for allergenet. Det å være sensibilisert er altså en nødvendig forutsetning for å få en allergisk reaksjon.

Det er ikke alle som utvikler allergi for et allergen og om hudreaksjonen er synlig avhenger av eksponeringen/hvor mye .

 

 

Hvordan vet vi om et stoff/kjemikalie er et hudallergen?

Alle kjemikalier, altså alle stoff og stoffblandinger skal klassifiseres etter kriteriene i CLP og om stoffet får klassifiseringen

 

H317    Kan utløse en allergisk

hudreaksjon

             ( Hudsensibilisering kategori 1)

da vet vi at stoffet kan utløse en allergisk reaksjon.

 

 

GERANIOL

 

 

er et av disse stoffene som kan utløse

en allergisk hud reaksjon og finnes naturlig

i flere typer eteriske oljer.

Vi finner GERANIOL i

Lavandula angustifolia

Geranium graveolenes

Rosa Damascena

 og mange andre eteriske oljer

 

 

 

 

JA, DET FINNES ALLERGENER I

NATURLIGE,

ØKOLOGISKE ETERISKE OLJER

 

Når du bruker eteriske oljer anbefaler jeg

deg å skaffe kunnskap om innholdet i

oljen, være nøye med oppbevaringen og

blande ut (fortynne) den eteriske oljen i

en vegetabilsk olje før du skal bruke den

på huden.

4 kommentarer til “Finnes det allergener i eteriske oljer?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *